Przepisy

Kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa...

30 października 2017
Domowy salceson - rolada mięsna

Domowy salceson – rolada ...

30 października 2017
Pasta paprykowa

Pasta paprykowa...

30 października 2017
Sernik

Sernik kajmakowy...

30 października 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Czas coś uwędzić!

02.04.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Wędzenie

Czas coś uwędzić!Wędzone mięsa, ryby czy sery lubi wielu z nas. Aromat dymu nadaje potrawom wyrazistego smaku, nie dającego porównać się z żadnym innym. Niektórzy decydują się na budowę własnej domowej wędzarni, dzięki czemu mogą wędzić np. domowe kiełbasy czy złowione ryby. Jednak nie wszyscy mają do budowy wędzarni warunki (mieszkanie w bloku raczej to wyklucza) lub zwyczajnie nie mają czasu i ochoty na zagłębienie się w tę tematykę. Czy to oznacza, że wędzone dania mogą wyłącznie kupić lub zjeść w restauracji?

Niekoniecznie. Sezon na wędzonki może w naszym domu trwać cały rok. Alternatywą dla tradycyjnego wędzenia są dymy wędzarnicze w płynie. Jak w ogóle można uzyskać dym w płynie bez dodawania sztucznych aromatów? Bardzo prosto: odbywa się to na drodze suchej destylacji drewna. Otrzymujemy płyn, który nada naszym potrawom smaku i aromatu, lecz w przeciwieństwie do tradycyjnego dymu pozbawiony jest szkodliwych substancji smolistych. Szerzej pisaliśmy o tym tu. Nadanie koloru następuje pod wpływem temperatury: im wyższa, tym bardziej intensywny. Minimalna temperatura to 50-52 stopni C, zakres barwy od żółto-brązowej do ciemno-brązowej.

Czas coś uwędzić!Naturalny dym wędzarniczy do kurczaka o charakterystycznym aromacie dymu z orzesznika doskonale zastąpi naturalne wędzenie. Świetnie nada się jako dodatek do sałatek czy przystawek. Podkreśli również smak dań wegetariańskich.

Naturalny dym wędzarniczy do różnych rodzajów mięsa i ryb oraz olej rzepakowy o naturalnym aromacie dymnym ma szerokie zastosowanie w potrawach mącznych takich jak makarony czy pizze, w wyrobach garmażeryjnych. Nadaje się do podkreślenia smaku pasztetów, ryb oraz owoców morza. Można go dodać do różnego rodzaju zup: barszczu, żurku, kwaśnicy, zupy grochowej, fasolowej. Dodając dym wędzarniczy do mieszanki peklującej do marynaty możemy uzyskać oryginalny smak i intensywny aromat.

Coraz częściej szukamy nowych smaków, nietypowych połączeń składników. Jednym z nich jest wykorzystanie dymu wędzarniczego do przygotowania różnego rodzaju deserów na słodko i wytrawnie. Dla miłośników lodów i wędzonek polecamy lody z warzyw o smaku wędzonki. To zadziwiająco dobre połączenie i orzeźwiająca przekąska.

Podobne działania i zastawanie ma olej rzepakowy wędzony, który możemy wykorzystać na wiele sposobów do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia, sosów i dresingów.

Jeśli zatem nie mamy warunków czy chęci do naturalnego wędzenia oraz jeśli chcemy uniknąć wnikania szkodliwych substancji do naszych potraw, skorzystajmy z naturalnego dymu w płynie. Rozwiązanie to doceniane jest przez szefów kuchni dobrych restauracji.

Zobacz przepis: Domowy schab wędzony

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close