Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Czebureki z mięsem

11.12.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Czebureki z mięsemCzebureki z mięsem

Składniki:
– 3 szklanki mąki poznańskiej, np. Basia; 

– 200-250 ml gorącej wody;
– 500 g mięso mielone;
– 100 g boczku wędzonego; 

– cebula 1 szt.;

- 1 żółtko;

- 1 łyżka masła;

- 1 pęczek natki pietruszki;

- 1 mała cebula;

- Pieprz, sól do smaku; 

– 1/2 łyżeczki soli; 

– 1/2 łyżeczki cukru.

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Wykonanie:
Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę, olej i wyrabiamy łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę. Wyrabiany gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut.


Farsz:

Do mięsa mielonego dodajmy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy duże kółka. Na każde kółko kładziemy porcję farszu i sklejamy ręcznie lub widelcem. Na rozgrzanym oleju smażymy czebureki na złoty kolor.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama