Składniki:
– 3 szklanki mąki poznańskiej, np. Basia;
– 200-250 ml gorącej wody;
– 500 g mięso mielone;
– 100 g boczku wędzonego;
– cebula 1 szt.;
- 1 żółtko;
- 1 łyżka masła;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 1 mała cebula;
- Pieprz, sól do smaku;
– 1/2 łyżeczki soli;
– 1/2 łyżeczki cukru.
Dodatkowo:
– olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę, olej i wyrabiamy łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę. Wyrabiany gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut.
Farsz:
Do mięsa mielonego dodajmy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy duże kółka. Na każde kółko kładziemy porcję farszu i sklejamy ręcznie lub widelcem. Na rozgrzanym oleju smażymy czebureki na złoty kolor.