Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Czosnkowa mielonka ze słoika

01.08.2014 | kategoria: Dodatki, Przepisy

MielonkaSkładniki na 1 duży lub 2 małe słoiki
330 g łopatki
215 g tłustego surowego boczku
2 duże ząbki czosnku
45 ml zimnej wody
10 g mieszanki przypraw “Kiełbasa słoikowa” od Dobrej Kiełbasy albo:
0,5 łyżeczki peklosoli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
 
Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby się ładna galareta wytworzyła.
 
Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).
 
Smacznego!

Zobacz artykuł: Czosnkowa mielonka ze słoika.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama