Przepisy

Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki...

04 sierpnia 2020
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone...

04 sierpnia 2020

Karkówka z rękawa...

04 sierpnia 2020

Zupa krem z dymki...

04 sierpnia 2020
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla...

17 lipca 2020

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Czym jest grill

26.09.2011 | kategoria: Artykuły, Grillowanie

Jeśli miałbym próbować zdefiniować to pojęcie, to początkowo zasięgnąłbym źródeł ogólnodostępnych. „Grill (wym. gril) – palenisko na węgiel drzewny wyposażone w ruszt, w którym piecze się potrawy bez użycia tłuszczu.” [Wikipedia] To zdanie już w sposób ogólny definiuje pojęcie. Jednak wszedłszy na stronę wymienionego źródła najpierw spojrzałem na zdjęcie. Tej fotografii już z pewnością do opisania grillowania bym nie wykorzystał. Dlaczego? To tego zagadnienia powrócimy w rozdziale „Jak dobrze grillować”.

Jako zamienniki pojęcia „grill” możemy natknąć się na takie słowa jak np. „Barbecue” czy kilka innych mniej popularnych. „Barbecue” jest tożsame z omawianym przez nas grillem, choć bardziej popularne jako wyrażenie jest przede wszystkim w Australii, Nowej Zelandii oraz Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.

Grillowanie nie jest charakterystyczne dla konkretnego regionu na świecie. Źródła historyczne pokazują, że paleniska z rusztem powstawały w wielu miejscach niezależnie, zatem nie można mówić o konkretnym rejonie, z którego grill się wywodzi. Zresztą metoda przygotowywania mięsa nad rozżarzonym drewnem sięga aż czasów prehistorycznych. Wiemy natomiast, że współczesny grill, albo raczej moda na grillowanie trafiła do Polski z zachodu, gdzie ta metoda gotowania ma w czasach nowożytnych długą i bogatą tradycję.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama