Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Danisze z jabłkami

04.11.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Danisze z jabłkamiDanisze z jabłkami

Składniki:
Ciasto:
– 120 ml ciepłej wody
– 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
– 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
– 700 g mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży Babuni
– 2 łyżeczka soli
– 50 g drobnego cukru
– 500 g masła, zimnego posiekanego na pół cm kawałki

Nadzienie:
– smażone jabłka z cynamonem

Kruszonka:
– około 80 g masła
– około 40 g cukru pudru
– ½ szklanki mąki

Wykonanie:
1. Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę;
2. Do większej miski nasypać mąkę cukier i sól, dodać drożdże, wymieszać;
3. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! Kawałki masła muszą być nadal widoczne;
4. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać! Ciasto powinno być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła.
5. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
6. By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
7. Rozwałkować na kwadrat około 50 x 50 cm. Można podsypywać mąką. Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
8. Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią) lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.
9. Ciasto podzielić na części kwadraty / koła.
10. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rękoma formułować kruszonkę.
11. Na środek nałożyć smażone jabłka i ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste.
12. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posypać kruszonką;
13. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama