Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Delikatna szynka z indyka z szynkowara

01.09.2016 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Delikatna szynka z indyka z szynkowaraDelikatna szynka z indyka z szynkowara

Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g
Czas przygotowania: 19-25 godzin

Składniki:
900 g fileta z indyka
22 g peklosoli
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
woreczek foliowy do szynkowara

Wykonanie:
Do wody dodajemy pekosól, cukier i żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie mieszamy.
Indyka kroimy w dużą kostkę, każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso wkładamy do miski malaksera, wlewamy wodę z przyprawami i mieszamy przy pomocy haka. Jeśli nie posiadacie malaksera mięso mieszamy ręką. Gdy będzie kleiste dodajemy pieprz i mieszamy. Woreczek wypełniamy mięsem, wkładamy do szynkowara. Woreczek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar dociskając sprężynę. Urządzenie wkładamy do lodówki na 18 do 24 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do większego garnka i zalewamy go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia, Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy. Po wystygnięciu wstawiamy go na 5 godzin do lodówki. Pociągając za woreczek szynkę wyjmujemy z szynkowara.

Zobacz artykuł: Wędliny z szynkowara

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama