Dietetyczna pierś z kurczaka wędzona
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka
– 50-60 g soli kamiennej
– Włoszczyzna do rosołu
– Pęczek natki pietruszki
– Pieprz do smaku
– Ziele angielskie
– Liście laurowe.
Wykonanie:
Przygotowujemy solankę.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Do solanki wkładamy piersi z kurczaka i wkładamy do lodówki na dobę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy włoszczyznę, natkę pietruszki i przyprawy. Do gotującej wody około 80 stopni wkładamy piersi z kurczaka i parzymy do osiągnięcia w środku około 72 stopnie. Wyjmujemy piersi, osuszamy i wkładamy do nagrzanej wędzarni 50 stopni. Gdy mięso z piersi będzie suche zaczynamy wędzenie 55 stopni. Wędzimy koło 4-5 godzin d uzyskania złotego koloru.