Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dietetyczne białe mięso

27.10.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Dietetyczne białe mięso.Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować to, co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej jakości. Zdecydowanie jemy zatem coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem. Co to oznacza i jakie gatunki mięsa należą do tej grupy?

Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika oraz cielęcina. Białe mięso ma mniej kilokalorii niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większą zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo.

Dietetyczne białe mięso.Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się królikowi. Ten nieco zapomniany gatunek mięsa powoli wraca na nasze stoły, natomiast jest bardzo popularny w Hiszpanii i we Włoszech. Mimo że Polska jest jednym z większych producentów króliczego mięsa, zjadamy go bardzo mało. A szkoda, bo to bardzo smaczny gatunek mięsa i na dodatek zawierający mało kalorii. 100 g ugotowanego królika to tylko 112 kilokalorii. Jest też mięsem soczystym, delikatnym, wartościowym i łatwostrawnym. Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dlatego też mięso z królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz linolenowy zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Jest także polecany w diecie niemowląt, a w przypadku dzieci z alergią, mięso królicze jest najlepiej tolerowane.

Co dobrego możemy przygotować z królika? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec w białym winie. Pyszny będzie też pasztet z królika.
Dziś zapraszam Was na pysznego królika duszonego w białym wytrawnym winie z dużą ilością czosnku i nutką rozmarynu. Jest doskonały i niezwykle aromatyczny.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Królik w białym winie

 

  • Jan Marcyniuk

    gdzie to morzna kupic kakies namiary daj na 608043674

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close