Przepisy

Kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa...

30 października 2017
Domowy salceson - rolada mięsna

Domowy salceson – rolada ...

30 października 2017
Pasta paprykowa

Pasta paprykowa...

30 października 2017
Sernik

Sernik kajmakowy...

30 października 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dietetyczne białe mięso

27.10.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Dietetyczne białe mięso.Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować to, co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej jakości. Zdecydowanie jemy zatem coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem. Co to oznacza i jakie gatunki mięsa należą do tej grupy?

Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika oraz cielęcina. Białe mięso ma mniej kilokalorii niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większą zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo.

Dietetyczne białe mięso.Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się królikowi. Ten nieco zapomniany gatunek mięsa powoli wraca na nasze stoły, natomiast jest bardzo popularny w Hiszpanii i we Włoszech. Mimo że Polska jest jednym z większych producentów króliczego mięsa, zjadamy go bardzo mało. A szkoda, bo to bardzo smaczny gatunek mięsa i na dodatek zawierający mało kalorii. 100 g ugotowanego królika to tylko 112 kilokalorii. Jest też mięsem soczystym, delikatnym, wartościowym i łatwostrawnym. Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dlatego też mięso z królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz linolenowy zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Jest także polecany w diecie niemowląt, a w przypadku dzieci z alergią, mięso królicze jest najlepiej tolerowane.

Co dobrego możemy przygotować z królika? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec w białym winie. Pyszny będzie też pasztet z królika.
Dziś zapraszam Was na pysznego królika duszonego w białym wytrawnym winie z dużą ilością czosnku i nutką rozmarynu. Jest doskonały i niezwykle aromatyczny.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Królik w białym winie

 

  • Jan Marcyniuk

    gdzie to morzna kupic kakies namiary daj na 608043674

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama