Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dietetyczny filet z indyka wędzony peklowany na sucho.

25.06.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

2_Filet_Indyk_przepisDietetyczny filet z indyka wędzony peklowany na sucho.

Składniki:
– 2 x ok. 1 kg piersi z indyka

Przyprawy:
– 5 liści laurowych
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
– 2 łyżki soli peklującej
– 3-4 szt ziela angielskiego

Parzenie:
– Kilka liści laurowych
– Kilka ziaren pieprzu czarnego
– Kilka ziaren pieprzu kolorowego
– 3-4 ząbki czosnku
– 18 g peklosoli na 1kg mięsa lub według własnego smaku.
– Kilka ziaren ziela angielskiego.

Wykonanie:
Do moździerza wkładamy przyprawy: liście laurowe, pieprz czarny, pieprz kolorowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Filet z indyka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą. Zamarynowany filet wkładamy do lodówki na 48 godzin. Pierś z indyka wkładamy do siatki wędzarniczej następnie wieszamy na drążku, osuszamy kilka godzin w chłodnym miejscu. Tak przygotowany filet z indyka wstawiamy do komory wędzarni ustawiając temperaturę 30 stopni bez dymu na około 1, 5 godziny. Włączamy dym wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny do uzyskania koloru złotego.

Parzenie:
Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum. Wędzony filet wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni przez około jedną godzinę.

 

  • neuro isis

    Witam, jak to jest z tą solą peklującą bo nie rozumiem – 2 łyżki do nacierania i 18 g do wody?

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama