Dip z niebieskim serem pleśniowym
1 szklanka twarogu (200 g)
¼ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Podawać nieco schłodzony. Sos wyrazisty w smaku, dla fanów pleśniowych serów. My twaróg zrobiliśmy sami, ale wiemy, że spieszycie się na Sylwestra więc oczywiście możecie użyć sklepowego.
Sos jogurtowy z miodem
1 szklanka jogurtu (200 g)
2 łyżki miodu
2 łyżki octu z białego wina
1,5 łyżki soku z cytryny
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, dodać sól do smaku. Schłodzić w lodówce. Sos lekko słodkawy, miodowy, zostawia przyjemny posmak na podniebieniu. Jogurt (tak jak we wcześniejszym przepisie twaróg) oczywiście zrobiliśmy sami, ale wy nie musicie.
Sos a’la remoulade
1 szklanka majonezu (200 g)
pół szklanki śmietany
3 jajka ugotowane na twardo
3-5 łyżeczek posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Jajka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z resztą składników i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Zobacz artykuł: Sylwester – dipy i przekąski.