Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowa pieczeń – o czym należy pamiętać.

28.01.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Domowa pieczeń - o czym należy pamiętać.Nie znam osoby, która by powiedziała, że nie lubi pysznych domowych wędlin. Niestety nie każdy z nas ma dostęp w warunkach domowych do wędzarni. I jak wtedy sobie radzić? Odpowiedź jest bardzo prosta: róbmy w domu mięsa, które nie wymagają wędzenia. Do przygotowania takich pyszności możemy wykorzystać szynkowar, a gdy nie posiadamy go na naszym kulinarnym wyposażeniu, upieczmy je po prostu w piekarniku, który znajduje się w każdym kuchni.

Domową pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele.

Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką ze skórą i tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść, ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu. Pyszna po upieczeniu będzie też karkówka albo boczek. Nieco zapomnianą częścią jest biodrówka, a to bardzo smaczny i miękki kawałek mięsa, który tez idealnie nadaje się na pieczeń.

O czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie. Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas, polewać je powstałym podczas pieczenia sosem, zapobiegnie to wysuszeniu się mięsa.

Nie będę Was dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Pieczona biodrówka

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close