Składniki
– 3 szt. około 5 kg szynki wieprzowej „kulki”
– 350 g peklosoli
– 2,5 litra wody
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– Kilka liści laurowych
– 8 ząbków czosnku
Parzenie
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kolendry
– kilka liści laurowych
– 1 główka czosnku
Wykonanie
Do garnka włożyć posiekany czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, dodać ½ litra wody i gotować na bardzo małym ogniu około 5-10 minut. Do pojemnika, w którym będzie mięso wlać wodę, dodać peklosól i wymieszać z przestudzonym wywarem z przyprawami. Szynki nastrzykiwać w kilku miejscach, następnie włożyć do pojemnika z solanką. Pojemnik z mięsem w zaprawie umieścić w lodówce na 5 dni. Po tym czasie szynki wyjąć z solanki, i włożyć w siatkę wędzarniczą. Powiesić na noc na drążku do odcieknięcia.
Wędzarnię ustawić na temperaturę około 50 stopni, osuszać do czasu aż jej powierzchnia będzie sucha. Podnieść temperaturę do 60-65 stopni (w zależności od warunków atmosferycznych), włączyć dym i wędzić szynki około 4-5 godzin do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Parzenie
Do gotującej się wody z przyprawami o temperaturze 80 stopni włożyć szynki, parzyć do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury około 70-72 stopni. Po wyjęciu z parzenia szynki ostudzić w chłodnym miejscu.