Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowa szynka wędzona

10.08.2017 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Domowa szynka wędzonaDomowa szynka wędzona

Składniki:
– 3 szt. – około 5 kg szynki wieprzowej „kulki”
– 350 g peklosoli
– 2,5 litra wody
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 8 ząbków czosnku

Parzenie
– 1 łyżka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kolendry
– kilka liści laurowych
– 1 główka czosnku

Wykonanie:
Do garnka wkładamy posiekany czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy ½ litra wody, gotujemy na bardzo małym ogniu około 5-10 minut. Do pojemnika, w którym będziemy peklować mięso wlewamy wodę dodajemy peklosól, przestudzony wywar z przypraw i mieszamy. Szynki nastrzykujemy w kilku miejscach, wkładamy do pojemnika z solanką, który wkładamy do lodówki na 5 dni. Po tym czasie szynki wyjmujemy z solanki, wkładamy w siatkę wędzarniczą. Wieszamy na noc na drążku w celu ocieknięcia. Włączamy wędzarnie ustawiamy temperaturę około 50 stopni osuszamy do czasu aż jej powierzchnia będzie sucha. Podnosimy temperaturę na 60-65 stopni ( w zależności od warunków atmosferycznych) włączamy dym i wędzimy około 4-5 godzin do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Parzenie:
Do gotującej się wody z przyprawami o temperaturze 80 stopni wkładamy szynki, parzymy do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury około 70-72 stopni. Po wyjęciu z parzenia szynki studzimy w chłodnym miejscu.

Zobacz artykuł: Wędzonka na naszych stołach

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close