Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyszna domowa wędlina kanapkowa z szynki i karkówki

26.02.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Pyszna domowa wędlina kanapkowa z szynki i karkówkiPyszna domowa wędlina kanapkowa z szynki i karkówki

Składniki:
– 1,20 kg szynki wieprzowej
– 80 dag karkówki
– 30 g soli lub według własnego smaku
– 4 g pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
– Świeży tymianek
– 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy zmiękczamy siekaczem lub tłuczkiem do mięsa. Mięso kroimy na kawałki dzieląc na klasę pierwszą i drugą Szynkę i karkówkę drugiej klasy siekamy na małe kawałki. Do miski wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy wkładamy mięso 1 i 2 klasy, mieszkamy kilka minut ręką aż będzie kleiste. Tak przygotowane mięso wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu mięsa dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek próżniowy lub na mrożonki. Do woreczka wkładamy większe i mniejsze kawałki mięsa, tłuczkiem ugniatamy mięso. Woreczek szczelnie zamykamy następnie zamykamy szynkowar i odstawiamy na 2 godziny. Instalujemy termometr w szynkowarze. Do garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i gotujemy na wolnym ogniu nie przekraczając 90 stopni. Gotujemy kilka godzin do osiągnięcia w środku naszej wędliny około 72-75 stopni C. Po osiągnięciu temperatury wyłączamy źródło ciepła zostawiamy szynkowar w garnku do wystygnięcia. Wyjmujemy szynkowar, wkładamy na 12 godzin do lodówki. Otwieramy szynkowar, wyjmujemy naszą wędlinę. Gdyby się okazało, że jest problem z wyjęciem wędliny z szynkowara przez chwilę polewamy gorąca wodę szynkowar i bez problemy wyskoczy wędlina. Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.

Rady
Podana ilość przypraw jest według mojego smaku, ale możemy modyfikować według własnego smaku. Sól możemy częściowo zastąpić peklosolą, wędlina będzie różowa. Nie zaleca się gotować peklosoli ze względu na jej właściwości. Mięso z szynki, karkówki jest dość twarde można trochę dłużej gotować nawet do osiągnięcia w środku 75-80 stopni C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama