Autor: Jolanta Perz-Straga
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
250 g mielonej wołowiny;
1 cebula pokrojona w kosteczkę;
2 ząbki czosnku;
szczypta pieprz cayenne;
1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku;
1/3 łyżeczki mielonego kuminu;
1/2 łyżeczki soli;
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
1 łyżeczka majeranku;
50 ml bulionu warzywnego;
1 łyżeczka oleju;
1 łyżeczka naturalnego dymu wędzarniczego w płynie o różnych rodzajów mięs;
2 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem;
średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka pietruszki;
sos z 1 łyżki jogurtu i 1 łyżki majonezu;
sól i świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso, pokrojoną cebulkę, roztarty czosnek. Mieszamy, dodajemy do mięsa majeranek, paprykę słodką, kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion, wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy 2 burgery, które spłaszczamy delikatnie. Każdy burger z obu stron smarujemy pędzelkiem mieszaniną dymu wędzarniczego i oleju, zostawiamy na 30 minut aby burgery przeszły zapachem dymu. Grillujemy na posmarowanej olejem patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony.
Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Chleb kroimy na pół i grillujemy z obu stron.Burger układamy na posmarowanym sosem i obłożonym mixem sałat grillowanej kromce chleba, na nim układamy plasterki pomidora i ogórka, oraz natkę pietruszki, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i spinamy wykałaczką. Smacznego.