W mojej kuchni uwielbiam wracać do sprawdzonych przepisów i do sprawdzonych urządzeń, których używamy do ich przygotowania. Takimi właśnie urządzeniami są: nasz poczciwy szynkowar i już nieco zapomniany prodiż. Szynkowar po latach w końcu wraca do łask, co mnie bardzo cieszy, natomiast z prodiżem jest wręcz przeciwnie. Wraz z pojawieniem się w naszych kuchniach gazowych, a potem elektrycznych piekarników, powoli odchodzi w zapomnienie. Trochę jest mi go szkoda – przechowuję jeszcze jeden egzemplarz w czeluściach mojej piwnicy – to w nim uczyłam się piec moje pierwsze ciasta i pieczyste z mięsa. Ciasta idealnie w nim rosły i nigdy nie były wyschnięte, tylko pysznie wilgotne, natomiast mięsa zawsze doskonale wypieczone, nigdy przesuszone, ani przypalone. Zresztą, poza ciastami i pieczonymi mięsami w prodiżu można przygotować także inne dania, na przykład różnego rodzaju zapiekanki, pieczone ryby czy też warzywa.
Natomiast dziś skupimy się na szynkowarze w którym możemy przygotować pyszne i zdrowe domowe wędliny. W czasach, kiedy smaczna i zrobiona tylko i wyłącznie z mięsa, bez zbędnych chemicznych dodatków czy sojowych wypełniaczy wędlina jest na wagę złota, takie urządzenie jest bardzo przydatne. To bardzo proste i zarazem łatwe w obsłudze urządzenie gości w naszych gospodarstwach domowych od wielu, wielu lat. Przy jego użyciu przygotujemy szynki, balerony, mielonki i różnego rodzaje kiełbasy. Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się.
Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Tak naprawdę każde, od wołowiny poczynając, poprzez wieprzowinę, dziczyznę, a na drobiu kończąc. Gdy dbamy o linię i liczymy kalorie warto przygotować drobiową wędlinę. Idealnie nadaje się do tego indycza pierś, która zawiera minimalne ilości tłuszczu i jest bardzo delikatnym mięsem. A poza tym to gatunek mięsa, który idealnie możemy urozmaicić różnorodnymi dodatkami, ponieważ drób lubi, nie tylko wytrawne i pikantne przyprawy, ale także owoce i bakalie. Takimi podstawowymi i klasycznymi dodatkami są oczywiście pieprz i czosnek, idealny będzie też majeranek, tymianek czy rozmaryn. Charakteru nada mięsu papryka – ta słodka i ta pikantna. Możemy też przygotować szynkę z dodatkiem konserwowych pieczarek czy ogórków, ale dziś mam dla Was nieco bardziej elegancką i ekskluzywną wersję tej wędliny. Zapraszam do przygotowania delikatnej szynki z indyka z dodatkiem moreli i pistacji. Obydwa te dodatki nadadzą szynce wyjątkowego smaku. Z odrobiną majonezu lub innego delikatnego sosu będzie idealnym daniem na elegancką kolację lub świąteczne śniadanie. Zobaczcie jakie to proste!
Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity