Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy burger wołowy

31.05.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Domowy burger wołowyDomowy burger wołowy

Składniki:
– 450 g mielonej wołowiny;
– kilka kropel Sosu Tabasco;
– 2 łyżki przyprawy Burger (lub własny zestaw);
– 1 szczypta czosnku
– 1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej;
– 1 szczypta pieprzu kolorowego;
– 4 plastry dobrego sera żółtego.

Na bułki:
– 300 ml ciepłego mleka;
– 2 jajka;
– pół opakowania świeżych drożdży;
– 45 g roztopionego masła;
– 1 łyżka cukru;
– 500 g mąki;
– 2 łyżki wody;
– 12 g gruboziarnistej soli morskiej;
– Pół łyżeczki rozmarynu.

Do kapusty
– Połowa główki kapusty;
– 2 łyżeczki cukru białego;
– 4 łyżki masła lub smalcu;
– 1 łyżka kminku całego;
– 3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej.

Dodatki
Sezonowe warzywa;
Sos do burgerów. (Może być własny z np. dodatkiem majonezu i Tabasco).

Wykonanie:
Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i ponownie zagniatamy, a następnie dzielmy na 110-gramowe porcje. Formujemy z ciasta bułeczki, układamy na wyłożonej blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejne 15 minut. Smarujemy ubitym jajkiem i umieszczamy na blasze do pieczenia na grillu w temperaturze 190° C. Pieczemy na pośrednim ogniu przez 20 minut na złoty kolor. Przykrywamy bułeczki ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.

Kapustę kroimy na cztery części, a następnie umieszczamy na gorącej płycie grillowej i zrumieniamy je z obu stron. Układamy kawałki w żaroodpornej formie do pieczenia. Mieszamy razem sól i cukier i doprawiamy kapustę. Grillujemy na ogniu pośrednim przez 15 minut w temperaturze 200° C. Następnie nakładamy na kapustę masło, posypujemy kminkiem i grillujemy przez kolejne 20 minut.

Wszystkie składniki na burgery łączymy i mieszamy, doprawiamy do smaku. Dzielimy na cztery części i formujemy burgery. Umieszczamy na bezpośrednim ogniu i przyrumieńmy je z obu stron przez 60 sekund z każdej strony i grillujemy w zależności od pożądanego stopnia wypieczenia. Na chwilę przed końcem na burgera kładziemy plaster sera. Bułkę smarujemy sosem do burgerów, układamy burgera, sałatę lodową, cebulę, pomidorki, ogórek, paprykę, rukolę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama