Składniki:
– 450 g mielonej wołowiny;
– kilka kropel Sosu Tabasco;
– 2 łyżki przyprawy Burger (lub własny zestaw);
– 1 szczypta czosnku
– 1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej;
– 1 szczypta pieprzu kolorowego;
– 4 plastry dobrego sera żółtego.
Na bułki:
– 300 ml ciepłego mleka;
– 2 jajka;
– pół opakowania świeżych drożdży;
– 45 g roztopionego masła;
– 1 łyżka cukru;
– 500 g mąki;
– 2 łyżki wody;
– 12 g gruboziarnistej soli morskiej;
– Pół łyżeczki rozmarynu.
Do kapusty
– Połowa główki kapusty;
– 2 łyżeczki cukru białego;
– 4 łyżki masła lub smalcu;
– 1 łyżka kminku całego;
– 3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej.
Dodatki
Sezonowe warzywa;
Sos do burgerów. (Może być własny z np. dodatkiem majonezu i Tabasco).
Wykonanie:
Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i ponownie zagniatamy, a następnie dzielmy na 110-gramowe porcje. Formujemy z ciasta bułeczki, układamy na wyłożonej blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejne 15 minut. Smarujemy ubitym jajkiem i umieszczamy na blasze do pieczenia na grillu w temperaturze 190° C. Pieczemy na pośrednim ogniu przez 20 minut na złoty kolor. Przykrywamy bułeczki ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut.
Kapustę kroimy na cztery części, a następnie umieszczamy na gorącej płycie grillowej i zrumieniamy je z obu stron. Układamy kawałki w żaroodpornej formie do pieczenia. Mieszamy razem sól i cukier i doprawiamy kapustę. Grillujemy na ogniu pośrednim przez 15 minut w temperaturze 200° C. Następnie nakładamy na kapustę masło, posypujemy kminkiem i grillujemy przez kolejne 20 minut.
Wszystkie składniki na burgery łączymy i mieszamy, doprawiamy do smaku. Dzielimy na cztery części i formujemy burgery. Umieszczamy na bezpośrednim ogniu i przyrumieńmy je z obu stron przez 60 sekund z każdej strony i grillujemy w zależności od pożądanego stopnia wypieczenia. Na chwilę przed końcem na burgera kładziemy plaster sera. Bułkę smarujemy sosem do burgerów, układamy burgera, sałatę lodową, cebulę, pomidorki, ogórek, paprykę, rukolę.