Domowy kotlet schabowy w panko podany z warzywami w tempurze z sosem majonezowym ziołowym
Składniki:
– 3 kotlety schabowe
– 2 jaja
– Panierka panko
– mąka
– sól i pieprz
– smalec do smażenia
Dodatki:
Warzywa w tempurze
– Szparagi,
– Mini marchewki,
– Cukinia,
– Brokuł,
– 250 ml wody gazowanej,
– Lód w kostkach,
– Tempura w proszku,
– Sól do smaku,
– Olej rzepakowy,
Sos majonezowy
– Majonez,
– Kolendra,
– Szczypiorek,
– Bazylia,
– koperek,
– Sok z limonki,
– Sól, pieprz do smaku,
Wykonanie:
Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy kotlety z obu stron (w folii do żywności). Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety na złoto. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Panierkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed samą czynnością smażenia dodajemy stopniowo kostki lodu. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 180° i przygotowujemy tacę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, na który będziemy wykładać usmażone warzywa. Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo wkładamy warzywa do tempury, delikatnie otrząsamy z jej nadmiaru, a następnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy warzywa około 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy je na ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju.
Sos majonezowy
Bardzo drobno siekamy liście warzyw i razem z sokiem z limonki dodajemy do majonezu, następnie mieszamy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.