Najnowsze Artykuły

Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017
Wołowina odczarowana

Wołowina odczarowana...

08 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy salceson – rolada mięsna

30.10.2017 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

Domowy salceson - rolada mięsnaDomowy salceson – rolada mięsna

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe około 3-4 kg
– 1 polędwica wieprzowa
– 1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
– 0,5 kg skórek od słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.
– Przyprawy na 1 kg mięsa lub według własnego smaku.
– 2 g pieprzu
– 0,5 g dag ziela angielskiego
– 5 liści laurowych
– 18 g soli
– 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:
Surowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie, zalać gorącą wodą i parzyć wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni. Gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do miękkości, aż mięsko będzie łatwo odstawać od kości. Pokroić mięsko w duże kawałki. Polędwicę i ozorka zostawić w całości. Rosół przecedzić. Napełnić osłonkę mięsem: polędwicą, ozorkiem, a następnie zalać rosołem i dobrze zawiązać osłonkę. Włożyć salceson do prawie wrzącej wody, parzyć w temperaturze 80-85 stopni przez około 2 godziny. Wyjąć z wody, ułożyć na desce, a po 30 minutach przycisnąć drugą deską aby obciążyć. Wynieść do chłodnego pomieszczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

 

  • Halina Goral-Rybkowska

    Piszesz, że ,, poledwice i ozorek zostawić w caości” Nie rozumiem, czy do osłonki wepchnąć też w całości ?

    • Janina Skreta

      Tak w calosci wlozyc do oslonki. Pozniej jak kroisz na kanapke to fajnie wyglada i smakuje

  • Jeroen Der Kinderen

    A OSŁONKA JAKA ?

  • Barbara Ratajczyk

    Myślę, że zamiast osłonki można salceson włożyć do słoików i zapasteryzować.

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close