Domowy salceson – rolada mięsna
Składniki:
– 2 golonki wieprzowe około 3-4 kg
– 1 polędwica wieprzowa
– 1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
– 0,5 kg skórek od słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.
– Przyprawy na 1 kg mięsa lub według własnego smaku.
– 2 g pieprzu
– 0,5 g dag ziela angielskiego
– 5 liści laurowych
– 18 g soli
– 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Surowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie, zalać gorącą wodą i parzyć wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni. Gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do miękkości, aż mięsko będzie łatwo odstawać od kości. Pokroić mięsko w duże kawałki. Polędwicę i ozorka zostawić w całości. Rosół przecedzić. Napełnić osłonkę mięsem: polędwicą, ozorkiem, a następnie zalać rosołem i dobrze zawiązać osłonkę. Włożyć salceson do prawie wrzącej wody, parzyć w temperaturze 80-85 stopni przez około 2 godziny. Wyjąć z wody, ułożyć na desce, a po 30 minutach przycisnąć drugą deską aby obciążyć. Wynieść do chłodnego pomieszczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.