Składniki:
– 2 x 1,5 kg schabu wieprzowego
– 20 dag peklosoli
– kilka ząbków czosnku
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 10 ziarenek pieprzu czarnego
– około 2 litry wody
Parzenie:
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
– kilka liści laurowych
– łyżeczka pieprzu czarnego
– kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy peklosól. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę, studzimy. Dodajemy do wody z peklosolą mieszamy do rozpuszczenia. Nastrzykujemy schab solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku w chłodnym miejscu.
Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni, włączamy wentylator – około 2 godzin. Ustawiamy temperaturę na 40 stopni – 1 godzina. 55 stopni z włączonym generatorem dymu – 3,5 – 4 godziny
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól himalajska, pieprz czarny, ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.