Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy schab wędzony

02.04.2017 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Domowy schab wędzonyDomowy schab wędzony

Składniki:
– 2 x 1,5 kg schabu wieprzowego
– 20 dag peklosoli
– kilka ząbków czosnku
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 10 ziarenek pieprzu czarnego
– około 2 litry wody

Parzenie:
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
– kilka liści laurowych
– łyżeczka pieprzu czarnego
– kilka ząbków czosnku

Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy peklosól. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę, studzimy. Dodajemy do wody z peklosolą mieszamy do rozpuszczenia. Nastrzykujemy schab solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku w chłodnym miejscu.

Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni, włączamy wentylator – około 2 godzin. Ustawiamy temperaturę na 40 stopni – 1 godzina. 55 stopni z włączonym generatorem dymu – 3,5 – 4 godziny

Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól himalajska, pieprz czarny, ząbki czosnku. Wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.

Zobacz artykuł: Czas coś uwędzić!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama