Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy schab wieprzowy

14.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Domowy schab wieprzowyDomowy schab wieprzowy

Składniki:
– 3 x 1,5 kg schabu

Przyprawy do nacierki:
– mielona kolendra i pieprz kolorowy
– papryka słodka i czosnek
– pieprz czarny i majeranek

Solanka:
– 80 g peklosoli na 1 litr wody
– 5 liście laurowe
– 5-6 ziele angielskie
– 5-6 ziaren pieprzu kolorowego
– 4 ziaren jałowca
– 1 łyżeczki cukru brązowego
– 1 łyżeczka cebuli granulowanej
– 1 łyżeczka majeranku
– 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierwszy kawałek nacieramy kolendrą i pieprzem kolorowym, drugi papryką kolorową i czosnkiem i trzeci pieprzem i majerankiem. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Solanka:
Do pojemnika wlewamy 4 litry zimnej wody dodajemy 50 dag peklosoli mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy litr wody dodajemy przyprawy, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek, cebulę granulowaną, cukier brązowy, jałowiec, majeranek, następnie gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystudzenia.
Zalewę z przyprawami przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę. Zalewę dodajemy do wody z peklosolą, mieszamy.
Schaby za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schaby. Pojemnik ze schabem wkładamy do lodówki na 2-3 doby.

Osuszanie schabu:
Schab wkładamy do siatki, wieszamy na drążku i osuszamy przez około 2 godziny wentylatorem lub wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzin.

Wędzenie:
Schaby wieszamy na drążku wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę 55 stopni i wędzimy około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia podnosimy do 70 stopni wędzimy około 1 godzinę. Czas wędzenia uzależniony jest od wielkości schabu.

Parzenie
:
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wodę zagotowujemy. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Woda nie może się zagotować. W przybliżeniu czas parzenia 1 kg wędzonki można określić na około 60 minut. Wyjmujemy schab. Zostawiamy do wystudzenia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama