Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Donuty z różowym lukrem

21.02.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Donuty z różowym lukremDonuty z różowym lukrem

Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 16 sztuk

Składniki:
– 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)
– 15 g świeżych drożdży
– 180 ml letniego mleka
– 35 g rozpuszczonego masła
– 50 g cukru
– 1 jajko
– szczypta soli
– olej lub smalec do smażenia

Lukier:
– 150 g cukru pudru
– 5 łyżeczek soku z cytryny
– kolorowa posypka
– czerwony lub różowy barwnik spożywczy

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donuty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donuty smażymy na złoty kolor  z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gdy donuty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty, gdyby był za rzadki dodajemy więcej cukru. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i bardzo dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.

Zobacz artykuł: Smakowity czwartek obfitości

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama