Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dorada pieczona z masłem, koperkiem, cytryną, czosnkiem i czerwonym pieprzem

01.11.2024 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Dorada pieczona z masłem, koperkiem, cytryną, czosnkiem i czerwonym pieprzemDorada pieczona z masłem, koperkiem, cytryną, czosnkiem i czerwonym pieprzem

Dorada pieczona to delikatna ryba, która w połączeniu z masłem, koperkiem, czosnkiem i cytryną nabiera świeżości i wyrazistego smaku. Dodatek czerwonego pieprzu podkreśla aromat ryby, nadając jej subtelną ostrość. To świetna propozycja na lekki, zdrowy obiad.

Składniki:
– 2 świeże dorady (oczyszczone),
– 50 g masła (miękkiego),
– 1 pęczek świeżego koperku,
– 1 cytryna (najlepiej ekologiczna),
– 4 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka czerwonego pieprzu (całe ziarna lub rozdrobnione),
– Sól morska,
– Świeżo mielony czarny pieprz,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.  

Wykonanie:
Przygotowanie:
Dorady opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Zrób kilka płytkich nacięć na skórze ryb i dopraw ryby od środka i z zewnątrz solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
W miseczce wymieszaj miękkie masło z drobno posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli. Jeśli chcesz, aby masło miało bardziej intensywny smak, możesz dodać trochę soku z cytryny.
Cytrynę pokrój w cienkie plastry. Do wnętrza każdej dorady włóż po 2-3 plasterki cytryny, odrobinę koperkowego masła i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Resztę koperkowego masła rozsmaruj delikatnie po zewnętrznej stronie ryb, szczególnie w miejscach nacięć na skórze.

Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, które lekko skropisz oliwą z oliwek.
Ułóż dorady na blasze i skrop je dodatkowo oliwą z oliwek. Jeśli masz ochotę, możesz dodać dodatkowe plasterki cytryny i kilka ząbków czosnku w łupinie obok ryb, aby wzbogaciły smak podczas pieczenia.
Piecz ryby przez około 25-30 minut, w zależności od wielkości dorad. Ryba będzie gotowa, gdy jej mięso stanie się delikatnie białe i łatwo będzie się oddzielać od ości. Możesz też sprawdzić, czy mięso jest miękkie, wkłuwając widelec w najgrubszą część ryby – powinno być miękkie i soczyste.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama