Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dorada pieczona z warzywami

23.02.2022 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Dorada pieczona z warzywamiDorada pieczona z warzywami

Składniki:
– 2 dorady świeże
– 2 ziemniaki ugotowane na pół-twardo
– 1 papryka
– 2 szalotki
– 1 cytryna
– koperek
– suszony czosnek
pieprz cytrynowy
– sól

Wykonanie:
Dorady nacinamy nożem na podbrzuszu i usuwamy ze środka wnętrzności. Ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kilku miejscach, następnie nacieramy czosnkiem, pieprzem i solą. Do środka dorad wkładamy plasterki cytryny i koperek. Na patelnię wkładamy odrobinę masła klarowanego. Kiedy patelnia się rozgrzeje wkładamy dorady, pokrojoną w krążki paprykę, pokrojoną w ćwiartki cebulę i ziemniaki oraz plasterki cytryny. Po około 4 minutach przekładamy na drogą stronę i smażymy około 3-4 minuty. Patelnię z doradą wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 8-15 minut w zależności od wielkości ryby i zapiekamy tak, aby ryba była chrupiąca. Całość posypujemy świeżym koperkiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama