Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami

17.12.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkamiDrezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami

Dresdner Christstollen – Drezdeńska bożonarodzeniowa strucla z rodzynkami to tradycyjna strucla niemiecka. Bogata w bakalie, pachnie obłędnie, smakuje wyjątkowo.

Składniki na 2 kg struclę:
– 600 g bardzo drobnej mąki pszennej
– 70 g świeżych drożdży
– 170 g pełnego mleka
– 7 g soli
– 95 g cukru
– 110 g słodkich migdałów
– 12 g gorzkich migdałów
– 250 g masła
– 50 g masła klarowanego
– 120 g kandyzowanej skórki cytryny / kandyzowanej skórki pomarańczy
– 15 g skórki z cytryny
– 460 g rodzynek sułtanek
– 40 g rumu
– 1 g przyprawy spices (mieszanka mielonego ziela angielskiego, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
– ½ laski wanilii

Polewa:
– 100 g rozpuszczonego masła
– 50 g cukru kryształu
– 50 g cukru pudru

Wykonanie:
Dzień wcześniej moczymy rodzynki w rumie. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru, pozostawiamy na 20 minut. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki ciasta, dodajemy drożdże wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Bardzo ważne jest staranne wyrobienie ciasta.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 90 minut. Następnie dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż rodzynki równomiernie się rozłożą. Teraz formujemy ciasto w kształt wałka i nacinamy je w około 2 centymetrową linię przecinając wierzch ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy struclę przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
Masło do polewy rozpuszczamy w garnku w niskiej temperaturze. Smarujemy placek masłem i posypujemy cukrem, a na koniec, gdy polewa jest jeszcze mokra posypujemy placek cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama