Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Drożdżowe paszteciki z mięsem

17.12.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Drożdżowe paszteciki z mięsemDrożdżowe paszteciki z mięsem

Składniki:
Ciasto
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 250 ml mleka
– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 1/4 szklanki oleju

Mięsny farsz (ok. 1000 g gotowej masy)
– ugotowane mięso z rosołu – u mnie wołowina i drób
– ugotowane warzywa z  rosołu (2 marchewki, pietruszka, cebula)
– 1 duża cebula
– olej do smażenia
– sól
pieprz
– 2 łyżeczki papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 
– 2-3 łyżki oleju
– 1/2 szklanki rosołu

Dodatkowo:
– białko do malowania 
– sezam
– czarnuszka

Wykonanie:
W misce z letnim mlekiem z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez 10 minut. Ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut.  
Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
W maszynce do mielenia mielimy mięso, warzywa i przesmażoną cebulę. Dodajemy przyprawy, rosół i olej. Wyrabiamy na gładką masę.
Ciasto wykładamy na omączony blat i przez chwilę wyrabiamy, po czym wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm., który następnie dzielimy na 5 pasków o szerokości ok. 7 cm. Na każdym pasku układamy mięsny farsz i zwijamy ciasto w rulonik. Ciasto dokładnie sklejamy, a rulonik dzielimy na 4 cm. kawałki. Każdy kawałek malujemy białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama