Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Duszone jabłka – lekki deser

11.02.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Duszone jabłka - lekki deserDuszone jabłka – lekki deser

Składniki:
– 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta albo jakaś inna winna odmiana); 
– Garść orzechów włoskich; 
– Garść rodzynek; 
– 4 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego; 
– Cynamon do posypania. 

Wykonanie:
Wycinamy gniazda nasienne z jabłek. Układamy je w garnku, do każdego z jabłek (w miejscu gdzie było gniazdo nasienne) wkładamy pokruszone orzechy i rodzynki, zalewamy syropem i posypujemy cynamonem. Na dno garnka wlewamy trochę wody – na wysokość ok. 1 centymetra. Dusimy do miękkości. Podajemy same, albo z herbatnikami.  

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama