Składniki:
Wołowina gulaszowa – 500 g
Cebula biała – 1 gł.
Papryka czerwona słodka – 1 szt.
Pulpa pomidorowa – 250 g
(lub sparzone pomidory bez skórki pokrojone w kostkę)
Sos sojowy Kikkoman – 15 ml.
Tabasco Red – 6 ml
Olej roślinny Smokeland – 50 ml
Dym Smokeland do różnych mięs i ryb – 30 ml (można mniej)
Woda – 1 l
Mięso pokroić w kostkę, doprawić sosem sojowym Kikkoman i Tabasco Red, odstawić na 0,5-1 godz. aby mięso wchłonęło przyprawy, następnie smażyć na oleju, jak się zacznie rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paseczki paprykę i podsmażamy, dodajemy również pulpę pomidorową podsmażamy jeszcze około 5 – 10 min. Zalewamy wodą, następnie dusimy i dodajemy dym (w razie potrzeby dolewamy wodę). Dusimy aż mięso będzie miękkie, pod koniec gotowania doprawiamy wg uznania (sos sojowy, sól). Serwujemy z kluseczkami kładzionymi lub grzankami z jasnego pieczywa. Smacznego!
Zobacz artykuł: Dymne menu – pierwsze przepisy
Zobacz przepis: Wędzone krewetki z sosem chili
Zobacz przepis: Śledź z dymkiem