Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dymne menu – pierwsze przepisy

08.08.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Wędzenie

Specyfikacja dymów w płynie i oleju z aromatem dymu.

DymyKiedy napisaliśmy po raz pierwszy o tym, że wprowadzamy do naszego sklepu dymy w płynie, pojawiły się wątpliwości. No bo jak to dym w płynie – znaczy sztuczny? Pewnie cała tablica Mendelejewa w butelce. I jak to my, którzy promujemy zdrowe, naturalne jedzenie, możemy polecać coś takiego. Rzeczywiście “dym w płynie” może rodzić obawy, że jest wzbogacany niezbyt zdrowymi substancjami chemicznymi. Na rynku niewątpliwie funkcjonują kondensaty z dodatkami „E”, jednak nie znajdziecie ich w dymach, które Wam polecamy.

Nie znajdziecie tam nic poza wodą, i… dymem – prawdziwym, z prawdziwego drewna, skondensowanym w bezpiecznych dla użytkownika proporcjach. Dym w płynie pozbawiony jest większości substancji szkodliwych przez co jest rekomendowany jako mniej szkodliwy od bezpośredniego dymu.
„Biorąc pod uwagę fakt, że produkty początkowe są wytwarzane z dymu, który jest poddawany procesom frakcjonowania i oczyszczania, stosowanie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego ogólnie uważane jest za stwarzające mniej problemów zdrowotnych, niż wykorzystywanie dymu wytwarzanego w wyniku spalania drewna lub odgrzewania
trocin lub wiórów”.
(Fragment Rozporządzenia Wykonawczego Komisji UE nr 1321/2013).

Kondensaty otrzymuje się poprzez rozpuszczenie w wodzie fazy gazowej świeżo wytworzonego dymu. Również dymna oliwa zawiera w swoim składzie jedynie olej rzepakowy oraz aromatyzujące cząsteczki dymu.

Dymy

Naturalny dym wędzarniczy w płynie
do kurczaka

SKŁADNIKI

Woda, aromat dymny z orzesznika.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA w 100 g
78 kJ/19 kcal.
Białko: 0 g;
węglowodany: 0 g;
tłuszcze: 1 g;
tłuszcze nasycone: 0 g;
sól: 0 g.

Dymy

Naturalny dym wędzarniczy w płynie
do różnych rodzajów mięsa i ryb

SKŁADNIKI

Woda, aromat dymny. W czasie przechowywania
mogą się wytrącać cząsteczki dymu.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA w 100 g
82 kJ/21 kcal.
Białko: 0,0 g;
węglowodany: 0,2 g;
tłuszcze: 0,4 g;
tłuszcze nasycone: 0 g;
sól: 0 g.

Dymy

Olej roślinny o aromacie dymnym

SKŁADNIKI

Olej roślinny (rzepakowy), aromat dymny.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA w 100g
3410 kJ/830 kcal.
białko: 0 g;
węglowodany: 0 g;
tłuszcze: 100 g;
tłuszcze nasycone: 6 g;
sól: 0 g.

Dym w płynie wspaniale podkreśla smak i aromat potraw, znakomicie sprawdzi się u tych, którzy nie dysponują własną wędzarnią lub nie mają na wędzenie czasu i ochoty (a lubią smak wędzonych produktów). Zastosowanie dymów jako przypraw to doskonała metoda na urozmaicenie naszego codziennego menu, ale również menu podmiotów gastronomicznych. W zależności od tego, do czego planujemy dymu użyć, możemy wybrać dym nadający się do drobiu, jak również taki, który pasuje do mięsa i ryb. W każdym z nich jednymi składnikami są woda i cząsteczki dymu oraz olej i cząsteczki dymu (w przypadku oliwy).

6_dymy_2_art_5Ponieważ nie przepadamy za teoretyzowaniem, postanowiliśmy sprawdzić dymy w praktyce i poprosić również eksperta kulinarnego o przetestowanie i opinię. Wraz z Pawłem Filipiakiem, doradcą kulinarnym, przeprowadziliśmy próby w Akademii Kulinarnej Fumenti. Postanowiliśmy przygotować pełne dymne menu: od przekąsek poprzez sałatki, zupę, danie główne, sos po drinka i deser. Okazało się, że użyte dymy w płynie wspaniale podkreśliły aromat potraw, a łączenie ich z Tabasco i sosem sojowym Kikkoman dało powalające efekty.
Zapraszamy do wypróbowania przepisów. Uzyskacie zdrowe, a jednocześnie smaczne i bardzo aromatyczne dania, którymi zaskoczycie Waszych bliskich.

Zobacz przepis: Wędzone krewetki z sosem chili

Zobacz przepis: Śledź z dymkiem

Zobacz przepis: Sałata grecka z podwędzaną fetą

Zobacz przepis: Dymna zupa gulaszowa

Zobacz przepis: Wędzony łosoś

Dymy

 

  • morock09

    jak zrobić wędzenie dymem w płynie kiełbasy?

  • Iza124

    Szkoda, że mimo zapowiedzi kontynuacji na tych kilku przepisach się skończyło.
    Nawet brak odpowiedzi komuś tu proszącemu o pomoc prawie 2 l. temu.
    Nie najlepsze to świadectwo.

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama