Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dymne pełnoziarniste tosty + wędzony kurczak + pesto z jarmużu

26.02.2016 | kategoria: Dania, Dodatki, Konkursowe, Marynaty, Przekąski, Przepisy, Wędzenie

Dymne pełnoziarniste tosty + wędzony kurczak + pesto z jarmużuDymne pełnoziarniste tosty + wędzony kurczak + pesto z jarmużu

Autor: Agata Moryson
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja

Składniki (2 porcje):
1 pojedyncza pierś z kurczaka;
2 łyżeczki naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka SMOKELAND;
szczypta soli, pieprzu, suszonego chilli, czosnku granulowanego;
4 kromki chleba pełnoziarnistego;
1 łyżeczka oleju roślinnego o naturalnym aromacie dymnym SMOKELAND;
1 figa;
1 łyżeczka miodu;
1 płaska łyżeczka cukru brązowego;
kilka listków świeżego jarmużu;

Składniki na pesto:
150 g młodego jarmużu;
2 łyżeczki pestek dyni;
1 łyżeczka siemienia lnianego;
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól, pieprz, chili, czosnek – do smaku wg uznania.

Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekroić na pół w poprzek, a następnie wzdłuż – tak by powstały 4 kawałki o podobnej wielkości. Zamarynować je w dymie oraz soli, pieprzu, chilli i czosnku. Odstawić.

Przygotować pesto:
do miski przełożyć jarmuż, nasiona dyni, siemię lniane, olej, sól, pieprz, czosnek, chilli i wszystko dokładnie zmiksować/zblendować na gładką i gęstą masę. Na suchej patelni grillowej usmażyć kurczaka na złoty kolor z obu stron. Chleb stosować na patelni – na rozgrzanym oleju o dymnym aromacie, na złoty kolor z obu stron. Figę pokroić na plasterki. Usmażyć na suchej patelni szybko z obu stron, zasypać brązowym cukrem i miodem. Chwilę karmelizować.

Składanie kanapki:
Na grzance rozsmarować dość obficie pesto z jarmużu, na to wyłożyć dwa kawałki kurczaka o dymnym aromacie, na to plasterki karmelizowanej figi i kilka listków jarmużu. Przykryć lub położyć obok drugą grzankę. Podawać od razu. Smacznego!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama