Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Fasolka po bretońsku

25.05.2020 | kategoria: Dania, Kiełbasa, Przepisy

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Składniki:
– 400 g suchej białej fasoli
– 3 ziela angielskie
– 2 listki laurowe
– 400 g kiełbasy
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów pelati
– sól
pieprz 
majeranek

Wykonanie:
Fasolę namaczamy poprzedniego dania wieczorem. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała fasolę z ok. 10 cm marginesem.
Następnego dnia wodę odlewamy, a fasolę płuczemy. Wkładamy ponownie do garnka wraz z zielem i liskiem, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy na małym ogniu, aż fasolka będzie al dente.
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy razem,  aż cebula się zeszkli. Przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy koncentrat i pomidory, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut.

Zobacz artykuł: Fasola po… polsku

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama