Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 1 spora cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów pelati
– 50 g mozzarelli
– oliwa do smażenia
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy cały miąższ, starając się, aby nie przeciąć skorki.
Cebulę i czosnek obieramy i kropimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni, aż warzywa się delikatnie zeszklą. Kawałki z wydrążonego bakłażana kroimy w kostkę i także przesmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 minut.
Gotowym farszem wypełniamy połówki bakłażana, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Faszerowane bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut warzywa pieczemy pod przykryciem, następnie już bez, aby się lekko przyrumieniły.
Przed podaniem warzywa posypujemy posiekana natką.