Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Faszerowany bakłażan z mozzarellą

28.03.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

warzywaCzas przygotowania: 60 minut

Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 1 spora cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów pelati
– 50 g mozzarelli
– oliwa do smażenia
– sól
pieprz

Wykonanie:

Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy cały miąższ, starając się, aby nie przeciąć skorki.

Cebulę i czosnek obieramy  i kropimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni, aż warzywa się delikatnie zeszklą. Kawałki z wydrążonego bakłażana kroimy w kostkę i także przesmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 10 minut.

Gotowym farszem wypełniamy połówki bakłażana, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Faszerowane bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut warzywa pieczemy pod przykryciem, następnie już bez, aby się lekko przyrumieniły.

Przed podaniem warzywa posypujemy posiekana natką.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama