Składniki:
– 60 dag mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 8 żółtek
– 4 łyżki śmietany
– 2 łyżki spirytusu
– 1 kg smalcu do smażenia
– cukier puder
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie robimy dołek. Wlewamy śmietanę, żółtka, dodajemy szczyptę soli i spirytus. Ciasto zagniatamy i dokładnie wyrabiamy na dość gęste, następnie wybijamy aż się pokażą pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem tniemy na paski długości 10-15 cm szerokości 2-3 cm. Na środku każdego paska robimy wzdłuż nacięcie, przekładamy przez nie jeden koniec ciasta.
Do rondla wkładamy smalec rozgrzewamy, następnie partiami wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.