Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Faworki

20.02.2023 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

FaworkiFaworki

Składniki:
– 400 g mąki
– 15 dag cukru pudru
– 6 żółtek
– 6 łyżek gęstej słodkiej śmietany
– 50 ml spirytusu
– szczypta soli
– olejek arakowy
– konfitura wiśniowa
– smalec do smażenia
– cukier waniliowy i cukier puder do posypania

Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie robimy dołek. Wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli, spirytus. Ciasto zagniatamy i dokładnie wyrabiamy na dość gęste, następnie wybijamy aż się pokażą pęcherzyki powietrza. Ciasto cienko rozwałkowujemy, radełkiem tniemy na paski długości 10-15 cm, szerokości 2-3 cm. Na środku każdego paska robimy wzdłuż nacięcie, przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Do rondla wkładamy smalec, rozgrzewamy, następnie partiami wkładamy i faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama