Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Flaki wołowe

26.01.2021 | kategoria: Przepisy, Zupy

Flaki wołoweFlaki wołowe

Składniki:
– 1 kg gotowanych flaków wołowych;
– 2 szt. marchewki;
– 2 szt pietruszki;
– 1/2 szt. selera;
– 2 pory;
– 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej;
– szczypta utłuczonego pieprzu białego;
– 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej;
– kilka ziaren ziela angielskiego;
– kilka liści laurowych;
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu;
– 1 łyżka majeranku;
– Sól;
– 1 łyżeczka przyprawy do flaków;
– 3 litry rosołu domowego najlepiej wołowo-drobiowego;

Wykonanie:
Oczyszczone, pokrojone flaki przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować około 25 minut. Flaki odcedzić i ponownie opłukać. Włożyć z powrotem do czystego garnka zalać wodą, gotować 1.5 godziny. Powtórzyć pierwszą czynność, tj. flaki wyjąć, odcedzić, przepłukać wodą, włożyć do czystego garnka. Flaki zalać 3 litrami rosołu domowego, dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować 30 minut. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do flaków i wymieszać. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu około 20-30 minut, aż flaki będą miękkie.
Podawać z pieczywem razowym lub pszennym.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama