Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Flaki z żołądków drobiowych

04.11.2021 | kategoria: Przepisy, Zupy

Flaki z żołądków drobiowychFlaki z żołądków drobiowych

Składniki:
– 2 litry rosołu drobiowego;
– 800 g żołądków drobiowych;
– 1 marchewka;
– kawałek selera;
– 1 pietruszka;
– szczypta gałki muszkatołowej;
– ostra papryka;
– sól, pieprz;
– przyprawa do flaków.

Wykonanie:
Żołądki oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości około 60 minut na wolnym ogniu. Ugotowane i zimne już żołądki kroimy w paseczki. Warzywa obieramy i również kroimy w paski. Do garnka wkładamy pokrojone żołądki, zalewamy wywarem drobiowym. Dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe i zile angielskie. Doprawiamy do smak solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryka, przyprawą do flaków i gotujemy.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama