Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Galaretka wieprzowa

30.03.2022 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Galaretka wieprzowaGalaretka wieprzowa

Składniki:
– 2 nóżki wieprzowe
– 1 średnia golonka wieprzowa
– 2-3 ząbki czosnku
– ziele angielskie
– 3-4 liście laurowe
– 2 marchewki
– Sól, pieprz
– groszek zielony konserwowy
– Żelatyna: 1,5 łyżeczki / 1 litr wywaru

Wykonanie:
Golonkę i nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy. Jeśli na skórze są włoski to opalamy je nad gazem, następnie wkładamy do zimnej wody na około 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak by je skryła i dodajemy liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz obrane marchewki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Gdy marchewki będą miękkie, wyciągamy je z wywaru. Resztę gotujemy jeszcze około 4-5 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać. Po tym czasie wyciągamy nóżki i golonkę na talerz i kroimy ze skórką na małe kawałki. Mięso przekładamy do wywaru, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Powstały wywar doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki kroimy w plastry lub kostkę. W salaterkach na dno układamy marchewki, groszek zielony, warzywa zalewamy wywarem i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie galaretki chowamy do lodówki aby stężały.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama