Składniki:
– 1 kurczak wiejski duży
– 1 mały seler
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 nieduża upieczona na suchej patelni cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– liście laurowe
– ziele angielskie
– żelatyna
Wykonanie:
Umyć kurczaka, włożyć do dużego garnka, zagotować, wyjąć mięso i umyć jeszcze raz w zimnej wodzie. Dzięki temu wywar będzie klarowny. Ponownie włożyć kurczaka do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (wywar ma lepszy smak i kolor), wyjąć z rosołu i obrać z kości dopóki jest gorące. Rosół bardzo staranie przecedzić i marchewkę pokroić w plasterki. Zagotować rosół, włożyć pokrojone mięso, wsypać żelatynę wg przepisu. Do salaterek włożyć mięso, a następnie zalać rosołem i odstawić w chłodne miejsce by galareta stężała.