Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Galaretka z kurczaka

17.12.2019 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Galaretka z kurczakaGalaretka z kurczaka

Składniki:
– 1 kurczak wiejski duży
– 1 mały seler
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 nieduża  upieczona  na suchej patelni cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól
pieprz
– liście laurowe
– ziele angielskie
– żelatyna

Wykonanie:
Umyć kurczaka, włożyć do dużego garnka, zagotować, wyjąć mięso i umyć jeszcze raz w zimnej wodzie. Dzięki temu wywar będzie klarowny. Ponownie włożyć kurczaka do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (wywar ma lepszy smak i kolor), wyjąć z rosołu i obrać z kości dopóki jest gorące. Rosół bardzo staranie przecedzić i marchewkę pokroić w plasterki. Zagotować rosół, włożyć pokrojone mięso, wsypać żelatynę wg przepisu. Do salaterek włożyć mięso, a następnie zalać rosołem i odstawić w chłodne miejsce by galareta stężała.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama