Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Galicyjskie owoce morza

30.10.2020 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Galicyjskie owoce morzaKuchnia północnej Hiszpanii, a w tym przypadku Galicji, to w dużej mierze marisco, czyli owoce morza. Galicja z dwóch stron ma dostęp do morza i w pełni korzysta z bogactwa, które znajduje się w głębinach Oceanu Atlantyckiego.
Natomiast owoce morza – jak wszystko to co nieco egzotyczne – w Polsce ma zarówno swoich zapalonych zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. A czy to przypadkiem nie jest tak, że jak nie do końca coś znamy, to tego unikamy i negujemy? Pora więc nieco odczarować te pyszne morskie żyjątka.

Owoce morza to nic innego, jak jadalne skorupiaki i mięczaki. Do skorupiaków zaliczamy między innymi krewetki, kraby, langusty i homary, natomiast do mięczaków małże, ślimaki, kalmary i ośmiornice. To głównie te owoce morza najczęściej pojawiają się na stołach wielbicieli frutti di mare.

Owoce morza są bardzo zdrowe i posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów Omega-3, witamin z grupy B. Zawierają także jod, selen, fluor, magnez, cynk i wapn.

Galicyjska kuchnia charakteryzuje się prostymi, smacznymi i sytymi daniami. Ich przygotowanie nie jest skompilowane, a produkty są łatwo dostępne, świeże i i wysokiej jakości, dzięki bardzo żyznej glebie. W Galicji poza owocami morza i rybami rządzą rośliny strączkowe, a także warzywa. Głownie są to ziemniaki, papryka, kapusta i pomidory. Północna Hiszpania ma klimat bardzo podobny do naszego – poza zimą oczywiście, choć w górach potrafi być zimno i śnieżnie – więc rządzą tam zupy, dania rozgrzewające, gulasze mięsne i warzywne. W większości dań wykorzystywane są właśnie owoce morza, w różnych postaciach i formach. Zjemy je więc na surowo, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu z panierką lub sote, duszone albo pieczone.

Warto też wspomnieć, że bardzo popularne jest tu jedzenie w małych rodzinnych barach, gdzie oczywiście rządzą różnego rodzaju tapas, kanapki i przekąski. Wpada się do nich na śniadanie, na lunch, na obiad lub na kolację. Te wieczorne biesiady trwają czasami godzinami, bo Hiszpanie oprócz celebrowania jedzenia, uwielbiają także ze sobą rozmawiać. Widok gościa z telefonem w ręku podczas jedzenia jest tu zjawiskiem bardzo rzadkim.

Jednym z najbardziej znanych i lubianych na całym świecie dań pochodzących właśnie z Galicji jest pulpo a la gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a podstawą są cztery bardzo dobrej jakości składniki: ugotowana ośmiornica, ugotowane ziemniaki, oliwa z oliwek Extra Virgin, czyli z pierwszego tłoczenia i pimenton, czyli wędzona czerwona papryka.

Serdecznie Was zapraszam po przepis na to typowe galicyjskie dania, które bez żadnego problemu zrobimy też na naszym stole.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Ośmiornica po galicyjsku, czyli pulpo a la gallega

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama