Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gofry z cukinii z chorizo

21.08.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gofry z cukinii z chorizoGofry z cukinii z chorizo

Składniki:
– 400 g młodej cukinii
– 1 jajko
– 3 łyżki startego twardego sera 
– 1 szklanka mąki pszennej 
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok. 1/2 szklanki zimnej wody 
– szczypta soli
– plasterki kiełbasy chorizo
– pokruszony ser feta

Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na sitku i solimy. Po 10-15 minutach cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
W misce mieszamy jajko, wodę, mąkę, proszek, sól,  starty ser i cukinię. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem. Gofry smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż się ładnie zezłocą.
Na każdym układamy plasterki chorizo i posypujemy pokruszonym serem. Od razu podajemy.

Zobacz artykuł: Cukinia daje możliwości

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama