Gofry z cukinii z chorizo
Składniki:
– 400 g młodej cukinii
– 1 jajko
– 3 łyżki startego twardego sera
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok. 1/2 szklanki zimnej wody
– szczypta soli
– plasterki kiełbasy chorizo
– pokruszony ser feta
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kładziemy na sitku i solimy. Po 10-15 minutach cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
W misce mieszamy jajko, wodę, mąkę, proszek, sól, starty ser i cukinię. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem. Gofry smażymy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż się ładnie zezłocą.
Na każdym układamy plasterki chorizo i posypujemy pokruszonym serem. Od razu podajemy.