Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gofry czekoladowe

31.05.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gofry czekoladoweGofry czekoladowe

Składniki:
– 90 g gorzkiej czekolady;
– 60 g masła;
– 2 duże jajka;
– 1 ½ szklanki mleka 3,2%;
– 2 łyżeczki esencji waniliowej;
– 1 ¾ szklanki mąki;
– 1 szklanka cukru;
– ¼ szklanki kakao;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– ¼ łyżeczki soli.

Wykonanie:
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, podgrzewając około 5 minut. Następnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W średniej wielkości misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wanilią. Łączymy z czekoladą mieszając delikatnie. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Po środku robimy wgłębienie, następnie wlewamy masę czekoladową. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Olejem za pomocą pędzelka smarujemy płytki gofrownicy, którą rozgrzewamy około 8 minut. Na środek gofrownicy wlewamy porcję ciasta, delikatnie rozprowadzamy szpatułką. Zamykamy gofrownicę po około 30 sekundach gofrownicę odwracamy na drugą stronę, po upływie kolejnych 30 sekundach czynność powtarzamy. Pieczemy około 3-4 minuty aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy za pomocą drewnianego widelca i układamy na drucianej kratce na 1 minutę, aby nabrały chrupkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama