Składniki:
– 2 duże jajka
– 1 ½ szkl. maślanki
– 1/2 szkl. rozpuszczonego masła
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
– 1 1/2 szkl. mąki
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka, maślankę, i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Po środku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów. Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy szpatułką drewnianą. Gorące podajemy z sałatą, szynką parmeńską, pomidorkami, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.