Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gofry wytrawne na maślance



19.06.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gofry wytrawne na maślance

Gofry wytrawne na maślance



Składniki:
– 2 duże jajka

– 1 ½ szkl. maślanki

– 1/2 szkl. rozpuszczonego masła

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

– 1 1/2 szkl. mąki

- 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka, maślankę, i masło. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Po środku formujemy wgłębienie i wlewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy trzepaczką, aż w cieście pozostanie niewielka ilość małych grudek mąki. Na środek gofrownicy wlewamy 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy do brzegów. Pieczemy przez 3-4 minuty, aż gofr się zrumieni i będzie chrupiący. Gofry wyjmujemy szpatułką drewnianą. Gorące podajemy z sałatą, szynką parmeńską, pomidorkami, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama