Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gofry ziemniaczane z sosem po węgiersku

30.09.2021 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gofry ziemniaczane z sosem po węgierskuGofry ziemniaczane z sosem po węgiersku

Składniki:
Gulasz:
– 500 g wołowiny,
– 4 łyżki oleju,
– papryka czerwona,
– 300 g prawdziwków,
– 1 cebula,
– szczypta papryki suszonej,
– szczypta pieprzu mielonego,
– pieprz w ziarnach,
– szczypta soli.

Gofry ziemniaczane:
– 10 ziemniaków,
– 2 jajka,
– Około 5 łyżek mąki,
– Sól,

Wykonanie:
Gulasz
Mięso wołowe myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojone mięso wołowe. Przez kilka minut dusimy, następnie dodajemy pokrojone prawdziwki, cebulę na koniec czerwoną paprykę i przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, suszoną paprykę). Całość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.

Gofry ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i mąkę, a następnie mieszamy.
Włączamy gofrownicę, smarujemy olejem, czekamy aż będzie maksymalnie rozgrzana. Wylewamy porcję ciasta na kratki. Gofry pieczemy kilka minut. Na upieczony gofry wykładamy sos.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama