Gofry ziemniaczane z sosem po węgiersku
Składniki:
Gulasz:
– 500 g wołowiny,
– 4 łyżki oleju,
– papryka czerwona,
– 300 g prawdziwków,
– 1 cebula,
– szczypta papryki suszonej,
– szczypta pieprzu mielonego,
– pieprz w ziarnach,
– szczypta soli.
Gofry ziemniaczane:
– 10 ziemniaków,
– 2 jajka,
– Około 5 łyżek mąki,
– Sól,
Wykonanie:
Gulasz
Mięso wołowe myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojone mięso wołowe. Przez kilka minut dusimy, następnie dodajemy pokrojone prawdziwki, cebulę na koniec czerwoną paprykę i przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, suszoną paprykę). Całość zalewamy gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.
Gofry ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i mąkę, a następnie mieszamy.
Włączamy gofrownicę, smarujemy olejem, czekamy aż będzie maksymalnie rozgrzana. Wylewamy porcję ciasta na kratki. Gofry pieczemy kilka minut. Na upieczony gofry wykładamy sos.