Gołąbki z młodej kapusty pieczone
Składniki:
– główka młodej kapusty
– 1 kg mięsa karkówki wieprzowej
– 2 jajka
– 3 łyżki bułki tartej
– opakowanie przecieru pomidorowego z czosnkiem
– sól morska
– pieprz kolorowy
– ziele angielskie
– listek laurowy
Wykonanie:
Kapustę sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy liście i zostawiamy do wystygnięcia. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do karkówki dodajemy bułkę tarką, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami, następnie dokładnie wyrabiamy. Robimy gołąbki, dużą porcję masy układamy u podstawy liścia, formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny.