Składniki:
– 1 golonka wieprzowa około 2 kg
– 2 ząbki czosnku
– Liście laurowe
– Ziele angielskie
– Sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Golonkę myjemy, osuszamy a następnie wyjmujemy kość. Mięso nacieramy przyprawami, czosnkiem i odstawiamy na dobę do lodówki. Golonkę zwijamy i sznurujemy sznurkiem. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na oleju golonkę z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni i pieczemy około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do osiągnięcia w środku mięsa około 70 stopni.