Golonka w słoikach – domowa konserwa
Składniki:
– 2 kg golonki wieprzowej,
– 1 ½ litra wody,
– 3 łyżki soli,
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
– 2 ząbki czosnku (posiekane),
– 2 liście laurowe,
– 4 ziarna ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka majeranku,
– 1 łyżeczka papryki słodkiej,
– ½ łyżeczki papryki wędzonej,
– 1 łyżeczka żelatyny na każdy słoik.
Wykonanie:
Przygotowanie golonki:
Golonkę umyj i oczyść. Włóż mięso do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zbierz szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadać.
Doprawienie i rozdrobnienie mięsa:
Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i paprykę. Wyjmij golonkę z wywaru i oddziel mięso od kości. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.
Odcedź wywar przez sitko, aby pozbyć się resztek przypraw i uzyskać czysty bulion.
Pakowanie w słoiki:
Do czystych, wyparzonych słoików nałóż kawałki mięsa, lekko ugniatając.
W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w gorącym wywarze. Zalej mięso gorącym wywarem, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od wierzchu słoika.
Pasteryzacja:
Zakręć słoiki i wstaw je do dużego garnka z wodą (woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoików).
Pasteryzuj na małym ogniu przez 2 godziny. Po ostygnięciu powtórz pasteryzację następnego dnia przez 1 godzinę – to tzw. tyndalizacja, która zapewnia dłuższą trwałość konserwy.