Golonka w piwie (metodą sous vide)
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
– 2 duże golonki
– 2 ząbki czosnku
– 2 listki laurowe
– 4 ziarnek ziela angielskiego
– sól do natarcia mięsa
– 500 ml piwa
– 2 łyżki majeranku
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Każdą golonkę nacieramy solą i wkładamy do osobnego woreczka. Ząbki czosnku kroimy w plasterki, okładamy nimi mięso (1 ząbek w plasterkach na jeden woreczek). Do każdego woreczka wkładamy jeden listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Woreczki zamykamy. Do wysokiego garnka wlewamy wodę, wkładamy cyrkulator i nastawmy temperaturę 68 stopni Celsjusza. Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy woreczki z golonkami i parzymy mięso przez 8 -10 godzin.
Majeranek, tymianek, kminek, pieprz i sól mieszamy w miseczce. Mięso wyjmujemy z woreczków, skórę nacinamy nożem. Golonki nacieramy przyprawami i wraz z powstałym podczas parzenia sosem przekładamy do żaroodpornej formy, w której będziemy piec golonki. Wlewamy piwo. Golonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60-70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia włączamy górną grzałkę, żeby skórka ładnie się zarumieniła.