Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Golonka z szynkowara

17.07.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Golonka z szynkowaraGolonka z szynkowara

Składniki:
– 1 tylna golonka
– 30 dkg wieprzowej szynki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka peklosoli
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– ½ łyżeczki kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka żelatyny
– 2 liście laurowe

Wykonanie:
Golonkę myjemy, oddzielamy od kości, skórę oddzielamy od pozostałego mięska i kroimy na małe kawałki. Szynkę kroimy na podobnej wielkości kawałki. Składniki do peklowania rozcieramy dość grubo w moździerzu, nacieramy mięso, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasy wyjmujemy z lodówki mieszamy i dodajemy jedną łyżeczkę żelatyny. Do szynkowara, wkładamy woreczek foliowy następnie wkładamy mięso, zawijamy woreczek wkładamy do szynkowara dociskamy sprężyną i wkładamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą podgrzaną do 80 stopni i utrzymując taką temperaturę parzymy znajdującą się w szynkowarze golonkę przez 2 godziny.
Po wyjęciu szynkowara z wody odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama