Składniki:
– 1 tylna golonka wieprzowa,
– 1 łyżka soli,
– 1 łyżeczka pieprzu,
– 1 łyżeczka wędzonej papryki,
– Ziele angielskie,
– Liście laurowe,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 łyżka suchej żelatyny.
Wykonanie:
Z golonki wyjmujemy kość, oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mięso dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Golonkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki. Dno płaskiego garnka wykładamy ściereczką i układamy słoiki. Nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin w zależności od wielkości słoików. Wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.