Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Golonka ze słoika

11.12.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Golonka ze słoikaGolonka ze słoika

Składniki:
– 1 golonka wieprzowa;
– 15 g peklosoli na 1 kg mięsa;
– 1 łyżka majeranku;
– 1 łyżeczka tymianku;
– 1,8 g /1kg mięsa pieprzu;
– 2 ząbki czosnku;
– 1 łyżka chrzanu;;
– 2 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:
Mięso z golonki kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujemy na sucho w peklosoli i soli. Wstawiamy do lodówki na 2 doby. Do miski wkładamy chude kawałki golonki i mieszamy. Pozostałe mięso mielimy na sitku 8 mm. Dodajemy chrzan oraz pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dodajemy żelatynę. Mięsem napełniamy słoiki.
Dno płaskiego garnka wykładamy ściereczkę i władamy do niego słoiki. Garnek napełniamy zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy w zależności od wielkości słoików około trzech godzin na wolnym ogniu. Wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodne słoiki wstawiamy do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama